Daniel Eek - Naturfoto

Naturfoto är för mig ett sätt att leva och vara, ett sätt att hantera vardagens krav och måsten, ett sätt att få utlopp för kreativitet och känslor. Foto har varit en slumrande kraft i många år och bilder har ända sedan jag var riktigt liten gjort starkt intryck på mig. Men det var först 2003 jag började fotografera lite trevande och försiktigt och den stora explosionen kom inte förrän 2017, då jag gick över till naturfoto helt och hållet.

Mitt fotograferande handlar främst om skogen som miljö och träd är det motiv som är ständigt återkommande, ensamma, i grupp, som bakgrund, som ett enda kaos, i dimma, i snöstorm och som grafiska linjer, färger och texturer. Jag jobbar nästan uteslutande lokalt där mina miljöer finns på gångavstånd från mitt hem.

Jag vill att mina bilder ska ge dig som betraktare en känsla av att du är med mig där ute på en skogstur, att du känner det jag får känna, att du ser det jag får se och att du får uppleva det jag får uppleva. Jag är inte ute efter det spektakulära, det överdådiga och det extrema. Nej istället dras jag till det enkla, vardagliga och dämpade i naturen. Det som vi alla har möjlighet att se hela tiden, men som väldigt få ändå ser.

Jag hoppas du vill följa med mig på en promenad i naturens vardag och att du, liksom jag, njuter av det du ser.


Utställningar